RIJIMPRESSIES/TESTS
Algemeen

Uitvoeringen

Kleuren

Foto's

Tests

_____________



AutoWeek test: Mazda Demio 1.5 Exclusive (2000)


Mazdas Demio is net vernieuwd en wil nog meer dan voorheen een mini-MPVtje zijn. Maarreh... is ie dat eigenlijk wel? In deze test voelen we Mazdas kleinste MPV eens stevig aan de tand en kijken of hij het predikaat MPV waardig is.



Oh, oh, oh, wat kreeg Mazda er ongenadig van langs toen na een aantal vette jaren met leuke, aparte en zelfs trendsettende autos de haast onvermijdelijke magere jaren aanbraken. Het meest treffend werd de doodklap geillustreerd door de 121. Het Bolhoedje - even geliefd als verguisd, maar in ieder geval spraakmakend - werd opgevolgd door een Ford Fiesta met een ander logo. Er werden er zo hier en daar heus wel een paar verkocht, maar het durfal-imago van Mazda was compleet naar de knoppen. Het heeft een paar jaar geduurd, maar nu lijkt er weer wat lef in de Japanners te zitten. Ze hebben zich vol overgave op het Zaligmakende Segment der Ruimtewagens gestort. In elk deeltje zijn ze vertegenwoordigd, van groot (MPV), via middel (Premacy) naar klein: onze Demio hier.Onze Demio is er ontegenzeggelijk op vooruit gegaan bij zijn facelift. De nieuwe vijfkantige Mazda-familieneus geeft hem een stoer front en door zijn spoilerwerk en overvloed aan rechte lijnen heeft ie iets bonkigs, iets robuusts. Ook het interieur is aangepast, zegt Mazda, volgens de MPV-lijn. Kan zijn, al hebben wij op dat vlak nooit zulke enorme verschillen tussen de MPVs en andere Mazdas kunnen ontdekken. Een Mazda-interieur is een Mazda-interieur is een Mazda-interieur. Dat houdt gelukkig genoeg in dat afwerking en overzichtelijkheid dik in orde zijn, maar jammer genoeg dat het aan fantasie of vrolijkheid ten enen male ontbreekt. Wie wil weten hoe het voelt om kleurenblind te zijn, of te jong is om te weten hoe zwart/wit-televisie eruitzag: neem plaats in een Demio. Ongelooflijk hoe veel verschillende soorten grijs er zijn trouwens!



Op het rijden van de Demio kunnen we zelfs met de slechtste wil van de wereld maar weinig aanmerken. Hij stuurt goed, niet te zwaar maar gelukkig ook zeker niet te licht. Een slecht schakelende Mazda zijn we nog nooit tegengekomen, en de nieuwe Demio vormt geen uitzondering. Wel is dit weer zon auto waar we constant ruzie hadden met de koppeling. Te eerste komt hij vrij hoog op en dan duurt het ook nog een tijdje voor hij echt aangrijpt. Typisch zon geval van; laten we die koppeling zo maken dat zelfs een ontdooide mammoet de motor niet laat afslaan. En waarbij je, als je een beetje vlot wilt schakelen, de helft van de tijd bezig bent de koppelingsplaat op te roken. Het Went hoor, gewoon wat rustiger aan doen. Voor de rest is de Demio qua wegligging en dergelijke foutloos. Hij helt in bochten minder dan je van een hoog gebakje zou verwachten. Beetje stoeien vindt ie ook best lekker, en mocht ie wat over zijn voorwielen gaan schuiven: do not worry. Gas los en be happy. Een puntje: de nieuwe 1.5-motor is fijn, lekker vlot, niet te onzuinig en erg toegeeflijk, maar wel wat lawaaierig. En dan helpt zon hoge carrosserie qua windgeruis ook al niet mee. Op een gebrek aan gebruiksmogelijkheden zul je de Demio niet betrappen. De achterbank is uiteraard eenvoudig in twee delen neer te klappen, wat een forse laadruimte oplevert. Mazda heeft goed naar de Renault Twingo gekeken, want twee van de unieke gimmicks die dat autootje destijds zon revelatie maakten, zijn ook in de Demio terug te vinden. Allereerst is de achterbank verschuifbaar over een lengte van 12 centimeter. Zo kan makkelijk gekozen worden voor of voldoende beenruimte voor achterpassagiers of net wat meer bagageruimte. Inderdaad: of-of, want met de bank naar voren geschoven blijft er nauwelijks beenruimte achterin over. Tweede Twingo-handigheid is de achterbankleuning die niet alleen voorover, maar ook achterover geklapt kan worden. Klap dan ook de voorstoelleuningen achterover en je hebt een heus bed. We weten niet of u graag in de auto overnacht, maar in de Demio kan het. Voorin de kleine Mazda zijn voldoende opbergmogelijkheden in de vorm van vakken en vakjes, en tussen de voorstoelen zijn maar liefst drie bekerhouders - ook handig om je GSM bij de hand te houden. Een stuk handiger dan in het open vak voor de bijrijdersstoel - een keer goed remmen en je mobiele telefoon vliegt door het interieur.



Optellen maar! De Mazda Demio is een prima rijdende auto, die dat gezien zijn Japanse achtergrond waarschijnlijk ook jaren probleemloos zal doen. Een beetje kleurloos is hij wel, en niet iedereen zal gecharmeerd zijn van zijn uiterlijk, maar dat laten we graag aan uw smaak over. Maar om hem puur op grond van een verschuif-, neer-, op- en omklapbare achterbank als mini-MPV te bestempelen - datt gaat ons wat ver. Tot slot kunnen we hem niet direct een koopje noemen en hadden we constant ruzie met de koppeling.

+ Prima rijeigenschappen
+ Betrouwbaar
+ Lekker praktisch
- Tikje lawaaierig
- Niet overdreven ruim
- Kleurloos




AutoWeek rij-impressie: Ruim de hoek om (31-05-2000)


Ruimte-autos: het heetste segment in de autobiz van dit moment. Wil je daarin meedoen, dan moet je als fabrikant scherp blijven. Dus heeft Mazda haar hoekig compacte ruimtereus Demio vernieuwd. We sturen hem door beredruk Berlijn.

Tekst Luc Vranken, foto's: Don van der Vaart




Met "n kleine Japanse ruimte-auto heb je al snel de lachers op je hand. Of beter... je wordt simpelweg uitgelachen. Da"s niet voor niets: u kunt "n spottende grijns toch ook niet onderdrukken als u een eerste Wagon R, een Move of een Verso uitremt? Mazda"s Demio (vanaf "96 in Japan, vanaf "98 in Europa) heeft daar altijd (vanaf "98) boven gestaan. En neemt met deze opknapbeurt nog meer afstand: hier staat gewoon een serieuze, stevig ogende auto. De nieuwe neus in Mazda"s huidige familielook staat "m goed.

Er zijn meer veranderingen. Met de facelift biedt Mazda nu ook de mogelijkheid van een 1,5-liter benzinemotor aan en, da"s ook nieuw, u kunt die Demio 1.5 ook met automatische versnellingsbak bestellen. U weet: de Demio was er alleen als 1.3 (63 pk) met vijfbak."n Slome duikelaar is de Demio nooit geweest, maar zo"n 1.5 biedt natuurlijk net even wat meer reserve. De motor levert een bescheiden 75 pk maar het is Mazda meer te doen om de grotere souplesse. Helaas, helaas, wij vinden de 1.5 onderin, bij lage toerentallen, juist helemaal niet zo bij de les. Als je doortrekt ja, dan gebeurt er wat. Maar in deze brave gezinsauto hebben we nu juist geen zin in veel toeren. Ook al omdat zo"n Mazda-krachtbron het dan heus flink uitbrult. Doet die 1.5-Demio dus ook.



Kazumasa Yoshida is de baas van het project Demio. Hij liet het interieur opknappen en de dashboardklokken restylen. Ook is er nu wat meer bergruimte en de kachelbedieningsknoppen zijn verbeterd. Aan het "ruimteconcept" van de nieuwe Demio heeft Mazda niets veranderd. We moeten niet gaan overdrijven. De Demio is praktisch, zeer zeker, maar een ruimte-auto? Verwacht geen wonderen. De instap naar de achterbank is heus niet riant (door bescheiden achterportieren en forse wielkasten), de ruimte daar is niet verkeerd (meer beenruimte dan in Agila/Wagon R), maar uitgeschoten pubers gaan geheid klagen. Uw testpiloot kan goed achter zichzelf zitten, maar ik ben dan ook geen reus. Toch: de Demio kan de meeste compacte hatchbacks wel aan op dit punt, ook omdat er aardig wat bagageruimte is. Maar vergeet niet dat de Demio ook een slag duurder is dan de compacte hatchback.Ruimte-auto"s heten flexibel te zijn. De Demio-achterbank is verschuifbaar (over 12 centimeters) en de verstelbare rugleuning van de achterbank is in gelijke delen neerklapbaar. Daarmee hebben we de Demio-multifunctionaliteit gehad.

Wie kickt op het rijden van een Japanner, omdat die auto"s zich zo lekker en gemakkelijk laten bedienen, die zit bij Demio II helemaal goed. Uitstekend werkende vijfbak (al staat de pook erg ver naar achteren), bekende stuurhendels, licht pedaalwerk en een fijn overzicht rondom. Dit is nu typisch zo"n auto waar je moeders een groot plezier mee doet. En waar moeders tien jaar lang probleemloos mee op pad gaat. Hebben we alle vertrouwen in. Maar wij missen iets onderweg in de nieuwste Mazda. Doe een blinddoek om achter het stuur (doe dit niet in Berlijn!) en zelfs wij kunnen u niet meer vertellen in welke auto we aan het rijden zijn. De Demio communiceert niet. Dat wil niet zeggen dat de Mazda beroerd rijdt. Er is geen punt waarop hij tijdens deze eerste indruk al door de mand valt. Maar er is ook niets dat ons na het uitstappen bijblijft.

Samengevat: praktische auto, keurig afgewerkt overal, makkelijk in de omgang maar de vonk springt nog niet over. En een prijspakker is het evenmin.

Airco is een optie De groter gegroeide Demio-familie begint met de Demio Comfort. Noem `m "t het instapmodel. Alleen leverbaar met de bekende 1.3. De auto heeft twee airbags (rechts met bezettingssensor), stuurbekrachtiging, dakdragers, wisser achter, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en een klokje. De Demio Exclusive voegt daar aan toe: centrale deurvergrendeling, elektrische ramen voor, elektrisch bedienbare buitenspiegels, stootstrips, toerenteller en een in hoogte verstelbaar stuurwiel. De Demio Touring is er alleen als 1.5 en die heeft afstandsbediening op de centrale deurvergrendeling, elektrische ramen achter, ABS, velours bekleding, mistlampen voor en verwarming op de buitenspiegels.